01-gnist-brandstation-bjoervika-facade.jpg

Gnist

I vores designforslag til den nye brandstation i Oslos byområde, Bjørvika, nyfortolker vi de traditionelle brandstationer og skaber en bygning, der trækker på klassisk byggeskik og bygningskunst, men samtidigt, i sin form og materialitet, er sin egen tid værdig.


info

beliggenhed:

Oslo, Norge

bygherre:

Oslo Kommune v/ Omsorgsbygg Oslo KF

areal:

2.425 m2

år:

2020

rolle:

Konkurrenceforslag
kort-gnist-brandstation-bjoervika.jpg

Nyfortolkning af den klassiske brandstation

I Oslo er der tradition for at opføre flotte, monumentale brandstationer. Denne tradition videreføres med en både funktionel og inkluderende bygning.

Formen repræsenterer en videreførelse af den karakteristiske bebyggelse i kvarteret og en nyfortolkning af de klassiske brandstationers arkitektoniske træk.

02-gnist-brandstation-bjoervika-diagram-01.jpg
02-gnist-brandstation-bjoervika-diagram-02.jpg
02-gnist-brandstation-bjoervika-diagram-03.jpg
02-gnist-brandstation-bjoervika-diagram-04.jpg
02-gnist-brandstation-bjoervika-diagram-05.jpg
02-gnist-brandstation-bjoervika-diagram-06.jpg
02-gnist-brandstation-bjoervika-diagram-07.jpg
02-gnist-brandstation-bjoervika-diagram-08.jpg

En åben brandstation

Den nye brandstation lægger op til en ny form for åbenhed for besøgende og forbipasserende, som, paradoksalt, er atypisk for offentlige institutioner.

Fra bakken vokser søjler af gennemfarvet beton op til storslåede buer, som formidler bygningens konstruktionsprincipper og inviterer til nærmere indblik i brandstationens hjerte - vognhallen.

03-gnist-brandstation-bjoervika.jpg
04-gnist-brandstation-bjoervika-facade.jpg
08-gnist-brandstation-bjoervika-plantegning-.jpg

En brandstation i byen

Hovedindgangen ligger i tilknytning til parken og er tydelig markeret med et brud i hjørnet af huset, hvor brandstationens ikoniske funktionselementer, vindeltrappen og brandstangen, er bevidst synlig.

Tilgangen har været at skabe et attraktivt byrum med tilknytning til vandet og livet på brandstationen. Samtidig værnes der om medarbejdernes behov for sammenhold, restitution og rekreation.

07-gnist-brandstation-bjoervika-facade.jpg

Ny destination på havnepromenaden

Brandstationen kommer til at fungere som en ny destination på havnepromenaden, hvor bygningen fremstår som en moderne vejviser i området. Det arkitektoniske udtryk henter elementer fra vejtrafikcentralen i syd, havnelageret i nord og teglstensbebyggelsen ved forsvarsmuseet og Akershus fæstning.

06-gnist-brandstation-bjoervika-situationsplan.jpg