23-074_almene-boliger-i-hasselager_hero.jpg

120 almene boliger i hasselager

Åbenhed og tryghed er nøgleordene til de nye almene boliger i Hasselager. I sin dynamiske og forskellige udformning skaber boligerne en spændende bebyggelse, som inviterer til fællesskab beboerne i mellem og forstærker landskabets åbne vidder. 


info

beliggenhed:

Hasselager

bygherre:

Brabrand Boligforening, Boligforeningen Aarhus Omegn

areal:

8.610 m2

år:

2024 - 2026

samarbejdspartnere:

BM Byggeindustri, Vognsen Rådgivende Ingeniører

rolle:

Arkitekt, Landskabsarkitekt

På toppen af Kolt Østerparken i Hasselager mellem eksisterende boligområder, fredskov og åbent land opføres 120 nye boliger i form af seks identiske punkthuse. Boligerne er spredt ud over grunden og følger bakkens kurver ud fra en vision om at skabe de bedste mulige rammer for det gode liv og naboskab - i og mellem husene. Åbenhed og tryghed er nøgleordene. Der findes ingen bagside eller lukkede vinkler, hvor bygningerne vender ryggen til. Den sociale bæredygtighed vægtes højt, hvilket blandt andet udspiller sig i form af overdækkede indgangspartier og små forpladser med bord og bænke, hvor beboerne kan mødes. Der er attraktive uderum med naturlegeplads og rekreative fællesrum med mulighed for køkkenhaver, bålplads med mere, som inviterer til fællesskab, leg og aktivitet i trygge rammer. 

23-074_almene-boliger-i-hasselager_natur.jpg

”En af vores overordnede visioner har været at skabe attraktive boliger til en bred målgruppe - med optimale dagslysforhold fra flere sider uanset boligernes størrelse. Vi bruger det kuperede landskab til at skabe en spændende bebyggelse, hvor bygningerne åbner sig op mod alle verdenshjørner ved at rotere om sig selv” udtaler Niels Bondrup Jensen, kreativ leder og assosieret partner, skala architecture

23-074_almene-boliger-i-hasselager_interior.jpg
cirkulært byggeri

Bæredygtighed, indeklima og gode fællesskaber har fra starten af projektet været centrale parametre. 

Foreløbige estimater på LCA-beregninger vurderer, at byggeriets
samlede klimapåvirkning er på kun 6,258 kg CO₂-ækv./m²/år over en betragtningsperiode på 50 år, hvilket er væsentligt under de 12 kg CO₂-ækv./m²/år, som lovgivningen kræver. 

Punkthusene, som bygges i træ, opføres ud fra principperne om Design for Adskillelse, som betyder, at bygningerne kan skilles ad og opføres igen et andet sted. Husene har forskellig orientering, højde og facadeudtryk, som skaber en levende og imødekommende bebyggelse med et klart formsprog og arkitektonisk kvalitet og samtidig bryder med punkthusenes regulære kubistiske form.