01-x-huset-kultushus.jpg

X-huset

Transformation af tidligere skole til lokalt sports- og aktivitetscenter samt kommunalt bosted for udsatte. Projektet vandt 1. præmie i indbudt konkurrence.


info

beliggenhed:

Birkevej 15B, 5672 Broby

bygherre:

X-Hus foreningen, Faaborg-Midtfyn Kommune

areal:

2.500 m2

år:

2017

samarbejdspartnere:

Colliers International, OBH

rolle:

Totalrådgiver
kort-x-huset-kulturhus.jpg

Nye rammer for kultur, natur og sundhed

Halvdelen af en tidligere landsbyskole Vester Hæsinge Skole rummer det nye X-Hus, som indeholder moderne faciliteter til lokalområdets mange foreninger. Her er festlokaler, idrætsfaciliteter til bl.a. gymnastik og boksning, åbne værksteder og lokalhistorisk arkiv, som sammen med spændende udendørsfaciliter understøtter X-Husets nøgleord: Kultur, Natur og Sundhed. Projektet er støttet af LOA, Realdania og KEN Fonden

hovedgreb
02-x-huset-kulturhus-diagram-01.jpg
02-x-huset-kulturhus-diagram-02.jpg
02-x-huset-kulturhus-diagram-03.jpg
02-x-huset-kulturhus-diagram-04.jpg
02-x-huset-kulturhus-diagram-05.jpg
02-x-huset-kulturhus-diagram-06.jpg
Fællesskab

Bevægelse og fællesskab for alle aldre

En ny glasbygning på 250 m2 er samlingspunkt mellem de fire fløje og forskellige brugere: foreninger, kommune, lokalhistorisk arkiv, IT-værksted og idræt. ”Landsbyens dagligstue- og idrætssal” er mødestedet, hvor lokalområdets børn, ældre og familier kommer forbi til aktiviteter og uformelt samvær alle ugens dage – fra morgen til aften. Bygningen kan nås fra p-arealerne vha. en trappe med indbygget rampe, der sikrer tilgængelighed for alle.

03-x-huset-kultushus-facade.jpg
08-x-huset-kultushus-vinduer-dronefoto.jpg

Forebyggende og sociale aktiviteter

Den ene fløj rummer foreningslivet, den anden rummer gymnastikhal og rum til bokseklubben. I den tredje fløj har Børne- og Ungerådgivningen i Faaborg-Midtfyn Kommune åbnet MDvuns-huset, som samler den forebyggende indsats for børn, unge og familier, der har det svært.

 

Ungdommens Røde Kors har i samarbejde med Brobyskolerne og X-Huset/MDvuns-huset startet en ny type frivilligdrevet aktivitetshus for børn og unge, der skal rumme bl.a. lektiecafe, madklub, værksted, mentoraktiviteter mm.

04-x-huset-kultushus-isometri.jpg
08-x-huset-kultushus-interior-detalje-foto.jpg-01.jpg

materiale

08-x-huset-kultushus-interior-detalje-foto.jpg

materiale

Proces

Donationer og stort engagement  

X-Huset er blevet til i tæt samarbejde med lokale beboere og håndværkere gennem workshops. Derudover har nabobyer været inviteret til borgermøder og workshops. Lokalmiljøet fik så meget ejerskab til projektet, at de hjalp til med at finde sponsorater og donationer. Mere end 1.000.000 kr. er doneret og sponseret og især de lokale håndværkere har hjulpet til.

En del af projektet blev opført at lokale håndværkere, som havde sponseret arbejdskraft til projektet. Lokale virksomheder donerede materialer, genbrugstræ, stålbeslag m.m. Dette blev organiseret på en måde, så det ikke gik ud over kvaliteten, men bidrog til et stort lokalt medejerskab og et bæredygtigt projekt.

09-x-huset-kultushus-interior-plantevæg.jpg