Daginstitution Nørrestrand
Den nye bæredygtige daginstitution på Nørrestrands Allé udformes som en åben, funktionel og fleksibel daginstitution, der understøtter en kultur, hvor nysgerrighed og kreativitet er i fokus for både børn og voksne. Byggeriet certificeres til DGNB Guld.
beliggenhed:
Nørrestrands Allé 21, Horsensbygherre:
Horsens Kommuneareal:
1.611 m2år:
2022-2024samarbejdspartnere:
EMR Murer & Entreprenør A/S, Afryrolle:
Arkitektrådgiver, landskabsarkitektrådgiver, DGNB-lederArkitektur i børnehøjde - ude og inde
Daginstitutionen indskriver sig i konteksten som en vifte af huse integreret i det grønne landskab og klynget omkring institutionens fælles hjerte. Bygningernes saddeltage sikrer stærke rummelige kvaliteter gennem hele institutionen, hvor loft til kip medvirker til forskellige lysforhold, rumligheder, proportioner og stemninger.
De enkelte huse danner varierede og afgrænsede uderum med tætte relationer til de indendørs funktioner. Grunden bringes i spil som aktive uderum, samtidig med at overskueligheden og trygheden styrkes gennem opdeling i mindre enheder med nære legeområder knyttet til vuggestuen og børnehaven.
Nørrestrand daginstitution indskriver sig i konteksten som en vifte af huse omgivet af det grønne landskab. I den store skala markerer institutionen sig i landskabet som en serie af mindre huse klynget omkring institutionens fælles hjerte.
Naturlige materialer og afstemt farveskala
Daginstitutionen udføres i natur og sortmalet, varmebehandlet træ med sedumtage, der ses fra omgivelserne og fletter sig ind i landskabet. Vinduer og døre er holdt i en rolig grøn nuance, der giver facaden karakter og bidrager til et legende og levende udtryk, hvor arkitekturen også taler til de primære brugere - børnene.
Grupperum – varierede rum med forskellige loftshøjder
Pædagogisk kvalitet
Projektet er udviklet med en unik sammenhæng mellem ude og inde, bl.a. med det store tagudhæng samt overdækket terrasse ved de nære udearealer. Arkitekturen er i nedbrudt skala og udformet med en klar logistik og optimal tilgængelighed. Der er arbejdet med transparens og visuel kontakt til læringsrum og -miljøer som er bearbejdet, så de inspirerer til leg og læring.
Bæredygtighed og DGNB Guld-certificering
Den nye daginstitution udføres som et træbyggeri og skal DGNB Guld-certificeres. Projektet er udarbejdet med en klar vision om at skabe en bæredygtig ramme inde og ude, herunder multifunktionelle rumligheder, robuste og sunde materialer og landskabelig biodiversitet.
Horsens Kommunes fokusindsatser for byggeriets bæredygtighed er indarbejdet i projektet, bl.a.: Grønne områder med variation, biodiversitet og områder til og læring. LAR og grønne tage. Materialevalg med lavt CO2-aftryk, minimal afgasning samt mulighed for genbrugsmaterialer. Fokus på design for adskillelse og fleksibilitet. Indeklima med fokus på velvære og energiforbrug. Affaldshåndtering i byggefasen samt minimering af støj og byggepladsaffald.