23-050_Kongehøjens-Børnehus_hero.jpg

Kongehøjens børnehus

Omkranset af by og skov indskriver Aabenraas nye integrerede institution sig i en mindre byhave, hvor der veksles mellem det tætte, nære og det ydre, udfoldende. Med aktive anvendelsesmuligheder rundt om hele institutionen, etablerer Kongehøjens Børnehus et landskab for leg og læring, som harmonerer med husets indre kvaliteter. 


info

beliggenhed:

Aabenraa

bygherre:

Aabenraa Kommune

areal:

1.500 m2

år:

2024 - 2026

samarbejdspartnere:

Chr. Johannsen, Sweco

rolle:

Arkitekt, Landskabsarkitekt

”For os indebærer bæredygtighed mere end blot klimaaspekter. Som en drivende faktor, både i forhold til bæredygtighed og til projektet som helhed, prioriterer vi at fremme det store og det mindre fællesskab.”, udtaler Julie Ankjær, kreativ chef og partner hos skala architecture.

23-050_Kongehøjens-Børnehus_hjerterum-1.jpg
23-050_Kongehøjens-Børnehus_hjerterum-2.jpg

Institutionen er bygget op om et multifunktionelt hjerterum, som danner husets kerne og omdrejningspunkt. Rummets multifunktionalitet og variation giver børnene mulighed for at dyrke det store fællesskab i forskellige aktiviteter og læringsmiljøer. Kernens kvalitet er at binde de store sammenhænge sammen på tværs af huset og målrette sig efter samt understøtte børnenes specifikke behov. 
 
Hjerterummet åbner sig op mod fire verdenshjørnet - med en personaleafdeling, en vuggestue og to børnehaver. Stuerne udgør børnenes daglige base og er designet med en mere indadvendt tilgang sammenlignet med fællesrummene. Hver fløj fungerer som en selvstændig enhed med grupperum, som kan nedskaleres, så mindre grupper kan indgå i mindre sammenhænge. Dermed har børnene et sted, hvor de kan finde ro og plads til fordybelse. 

23-050_Kongehøjens-Børnehus_situationsplan.jpg

Natur og genbrug som legeplads

Husets form danner gårde, kroge og rolige uderum, som alle rum er indrettet i direkte kontakt til. Det skaber en synergi mellem ude og inde, som forstærkes af de store glaspartier. Husets omkringliggende natur er bevaret og integreret i nye opgraderede rammer. Der disponeres nye nærarealer, shelters og udkigstårne, mens legearealer og zoner fra den eksisterende legeplads bevares fuld intakte. Det lærer børnene om glæden ved at genbruge og lege med ting, som har en indlejret historie. Desuden er parkeringsområdet knyttet til eksisterende vejindgang for at minimere indgreb i det grønne. 

Den nye integrerede institution skal erstatte de eksisterende institutioner Kongehøjens Børnehave og Vuggestuen Fjordløkke og forventes at stå klar i september 2026. Daginstitutionen udgør ca. 1.500 m2, i alt 150 børn fordelt på 50 vuggestuebørn og 100 børnehavebørn samt knap 35 ansatte. 

23-050_Kongehøjens-Børnehus_facade.jpg