Svinninge Indskolings- og Børnehus
Svinninge Indskolings- og børnehus står overfor en spændende tid, hvor de fysiske rammer skal moderniseres, ombygges og renoveres. Skala varetager rådgivningsopgave og er med til at sikre bæredygtige, sammenhængende og fleksible løsninger – inde som ude.
beliggenhed:
Svinningebygherre:
Holbæk Kommuneareal:
1.900år:
2024 - 2026samarbejdspartnere:
Jytas, Stokvadrolle:
Arkitekt- og landskabsarkitektVisionen for Svinninge Indskolings- & Børnehus er at skabe et levende hus, hvor pædagogik og leg går hånd i hånd, og hvor fleksible rammer giver optimale muligheder for en skiftende hverdag. Børnehuset bliver en åben, integreret daginstitution, hvor nysgerrighed, kreativitet og innovation er i fokus for både børn og voksne.
For at skabe en synergi mellem indskolingen og børnehuset, har vi skabt et samlende element mellem de to institutioner – bytorvet. Udover at skabe en tryg og sikker ankomst til området, bryder bytorvet med den traditionelle flade skolegård og inviterer til udendørs undervisning, fordybelse og socialt samvær samt leg i alle aldre.
Børnehusets motorik og bevægelsesrum, fællesværksted, børnehusbibliotek, SFO-område og pædagogiske køkken udgør et kraftcenter, der giver stor fleksibilitet i brugen af huset – også efter lukketid. Her kan børnehuset forvandles til et socialt mødested for lokalsamfundet, hvor det gode foreningsliv i Svinninge kan udfolde sig.
Svinninge Indskolings- og Børnehus står klar til ibrugtagning i marts 2026. Indskolingsafsnittet gennemgår en renovering og der bliver opført et nyt børnehus, som skal rumme 152 børn og 40-50 medarbejdere.
Arkitektonisk tager det nye Svinninge Indskolings- & Børnehus udgangspunkt i bygningstypologien fra Svinninge Skole og den eksisterende bygnings kvaliteter med trygge, beskyttede uderum. Tilbygningens gule tegl og varme træ på facaderne skaber et slægtskab med resten af området, der opleves som en collage af forskellige tidstypiske bygninger bundet sammen af den gule tegl. Konceptet er udtænkt med børnene i centrum, og bygningskroppene og facadeudtrykket er derfor nedskaleret, så huset bringes ned i øjenhøjde med børnene.
Projektet skal certificeres til DGNB Guld og er skabt ud fra en bæredygtig tankegang. Bygningsdele fra det nedrevne byggeri genbruges i videst muligt omfang i det nye byggeri, og der anvendes generelt bæredygtige og sunde materialer med god holdbarhed og lang levetid. Der er arbejdet med at optimere dagslysforholdene i de enkelte rum, som vil bidrage ikke bare til et sundere indeklima men også formindske bygningens energiforbrug til belysning.