valhøj skole
Siden sin opførelse i 1957 har Valhøj Skole gennemgået en løbende udvikling, hvor nye bygninger er kommet til og andre forsvundet.
Skolen har nu behov for en væsentlig kapacitetsudvidelse for at imødekomme de forventede øgede tilvækst. Det sker i form af tre nye fritstående skolebygninger: en indskolings- og udskolingsbygning samt en ny sportshal. De nye bygninger skaber en kontrast til de eksisterende: Runde nye bygningskroppe på den ene side, kantet eksisterende på den anden; retningsbestemt på den ene side, uden retning på den anden; rumskabende på den ene side, fristående bygninger på den anden; tegl på den ene side, træ på den anden.
Umiddelbare modsætninger, der også udgør metoden for udformningen af den nye Valhøj Skole Campus.
beliggenhed:
Rødager Allé 102, 2610 Rødovrebygherre:
RødovreKommune
areal:
6.814 m2år:
2021-samarbejdspartnere:
JaJa architects, Lytt architecture og DOMINIArolle:
Totalrådgiver, Arkitektrådgiver
Én sammenhængende campus
Valhøj Skole skal fremover samles til én sammenhængende campus, der understøtter skolens idrætsprofil med fokus på leg, læring og bevægelse. Udvidelsen af skolen omfatter en udvidelse af indskolingen, en ny udskolingsbygning samt en multihal, som skal knyttes til campus-visionen.
Arkitektur og landskab indgår i et tæt og gensidigt samspil, hvor bygningerne understøtter livet udenfor og landskabet udvider skolens læringsrum.
Den nye udvidelse af indskolingen opleves som en fritstående bygning, der via en gangbro kobles til den eksisterende bygning, og som landskabeligt hænger sammen med Campuspromenaden.
Indskolingen strækker sig fra bygningens stueplan til bygningens førstesal. På stuetagen kan indskolingsbørnene gøre brug af etagens faciliteter, der lægger op til leg og læring samt nærvær og sociale sammenhænge. Stueetagen er indrettet med spille-/legerum, tekøkken, billedkunst, et hjerterum og to flexområder.
Med lette vægge eksisterer muligheden for at åbne rummene op til sammenhængende rum – og dobbeltdørene mellem rummene gør det muligt at bruge dem i sammenhæng eller hver for sig. Den indbyggede fleksibilitet gør skolen modstandsdygtig overfor fremtidige udfordringer.

Sammenhæng - I én bevægelse skabes der sammenhæng mellem bygning og landskab.

Aktiv kantzone - Bygningen kan åbnes op til alle side, så der skabes en levende og aktiv kantzone.
Udskolingselever er godt på vej i deres udvikling og har brug for rammer, som kan stimulere idégenerering og refleksioner. Der er derfor fokus på indretning, som giver muligheder for projektbaseret læringsmiljø i udskolingen, hvor nøgleordene er kreativitet, entreprenørskab og tværfagligt samarbejde.
Fællesområderne indrettes med forskellige loungeområder, nicher, formidlingszoner samt områder, hvor der kan arbejdes i grupper eller individuelt.
Fællesrummene er forbundet med en stor åben trappe, som er med til at binde alle alderstrin i udskolingen sammen. Rummet, der er fire etager højt, trækker lyset og naturen ind i bygningen – og giver visuel kontakt og bevægelse imellem etagerne.

udvendigt — Facaden udføres med træbrædder, der giver bygningen et varmt udtryk. Beplantningen er placeret som et sammenhængende bælte, der vil fungere som en ‘buffer’ mellem tagterrasse og kant.

indvendigt — Fællesrummene er forbundet med den store åbne trappe, som er med til at forbinde alle aldertrin i udskolingen sammen og rummets udformning giver visuel kontakt og forbindelse imellem etagerne.
Multihallen giver skolen et nyt og stort rekreativt samlingsrum, der rumligt hænger sammen med den tilstødende skolegård, samt skolens hovedforbindelser, Campus Promenaden og Genvejen.
Halvt nedsunket i terrænet og udformet med et gennemgående vinduesbånd, vil Multihallen opleves let, åben og inviterende.

Sammenhæng - Multihallen ligger
i knudepunktet mellem skolens
hovedforbindelser, hvilket gør den enkel af
tilgå for hele skolen og udefrakommende
brugere.

Kig ind - Åbenheden skal sikre, at der
omkring den relative store bygningskrop
ikke opstår ’døde’ bagsider, men tværtimod
inspirerende visuelle forbindelser.

En ny genvej
En ny Campus Promenade udgør rygraden i visionen. Den overdækkede promenade
sammenfletter skolens bebyggelse og skaber ét sammenhængende aktivitetsbælte gennem hele
skolens nord-sydgående udstrækning.
Campusgaden og promenaden skaber tilsammen ét naturligt flow rundt på skolen med sin placering i skellet mellem nye og eksisterende bygninger, der gør den til en oplagt genvej med dens direkte og tørskoet forbindelse.
