LR-vis-022_mølleparkens-plejeboligermølleparkensplejeboliger_17-001.jpg

Mølleparkens plejecenter

Plejecentret Mølleparken er et alment plejecenter, hvor beboerne har forskellig baggrund og helbred. Centret har længe manglet boliger og er derfor blevet om- og tilbygget til et moderne plejecenter med 60 plejeboliger, med tilhørende servicefaciliteter samt daghjem.


info

beliggenhed:

Damgade, Sønderborg

bygherre:

Sønderborg Kommune

areal:

4.000 m2

år:

2017-2021

samarbejdspartnere:

NIRAS, JKA Arkitekter, Jeanet Lemche

rolle:

Totalrådgiver, arkitektrådgiver, landskabsarkitektrådgiver
01a_kort-moelleparkens plejecenter.jpg

Ny arkitektur med afsæt i historien
Plejecentret er placeret i et smukt grønt område med udsigt mod Mølledammen. Bygningerne har en historie og en arkitektur, der fortæller, at det har udviklet og udvidet sig i flere år. I projektet er der lagt vægt på at respektere den eksisterende arkitektur med et forslag, der griber fat om bygningerne og giver plejecentret det, som det har manglet. De nye tilbygninger markerer en ny start for plejehjemmet og tilføjer ikke kun nye indgange og en forbindelse, men også større fællesarealer med fokus på atmosfære, stimuli og oplevelse. Tilgængelighed, funktionalitet og synlighed har været en vigtig faktor, da de nye tilbygninger skaber et synligt indgangsparti for daghjemmet og for beboerne.

LR-vis-019_mølleparkens-plejeboligermølleparkensplejeboliger_17-001.jpg

Ny hovedindgang
Indgangen markeres tydeligt med sin organiske form og den åbne glaselevator. Tilbygningen har flere funktioner end kun at være et indgangsparti. Den åbner op i hver etage og skaber flere oplevelsesrum. Den nye hovedindgang griber fat om bygningen, i glaspartiet mellem murstensbygningerne og er en tilføjelse der respekterer det gamle byggeri med en overflade i trælameller, som skaber en stoflighed i sammenhæng med de gamle bygninger.

Udestue og forbindelse til haven
I det centrale rum, hvor man ankommer, når man går ind ad hovedindgangen til daghjemmet, er der åbnet op til en udestue. Hovedindgangens form er spejlet og har en funktion som udestue og niveaufri/direkte kontakt til haven. På 1. og 2. sal fungerer tilbygningen som en udvidelse og skaber panorama udsigt udover haven. 

Fokus på tilgængelighed og godt flow
Projektet omfatter bl.a. centrale og synlige elevatorer, niveaufri adgang til have fra cafe, samt niveaufri forbindelse mellem Damhuset og Møllehaven. Der har ligeledes været fokus på at skabe genkendelighed i tilbygningernes arkitektur, nye indgange der er let genkendelige for beboere, daghjemsbrugere, besøgende og personale.

LR-vis-023_mølleparkens-plejeboligermølleparkensplejeboliger_17-001.jpg