Behandlingscenter Ny Kærvang
I skovens kant med storslået udsigt udover Limfjorden ligger behandlingscenteret Ny Kærvang.
Forslaget til Ny Kærvang tager udgangspunkt i ønsket om at skabe et byggeri, der på den ene side tilgodeser effektive arbejdsgange samtidig med at der skabes en respektfuld og værdig atmosfære for beboerne gennem materialevalg, dagslys og ved en bevist iscenesættelse af den omgivende natur.
beliggenhed:
Nykøbing Morsbygherre:
Kærvang, Region Nordjyllandareal:
2.263 m2år:
2015 (konkurrenceforslag)samarbejdspartnere:
WE Architecture, By+Plan og Balslevrolle:
Totalrådgiver, arkitektHelbredende arkitektur
De fysiske rammer fremstår sanselige og skaber tryghed for patienterne og deres pårørende. En enkel og overskuelig organisering af husets funktioner understøtter den enkeltes muligheder for både at få privatliv og for at indgå i fællesskaber, når dette ønskes.
De private funktioner placeres i bygningens ydre cirkel, mens rammerne for fællesskab er orienteret mod det indre gårdrum. Boligerne i den ydre cirkel udgør en meditativ base for beboerne med egen terrasse og med udsigt udover Limfjorden.
Som et cirkelslag favner bygningen et indre gårdrum, en frodig have som brugerne kan nyde godt af. Gårdrummets cirkulære form afsluttes af den omgivende skov – og med gode sollysforhold og læ for vinden, er det muligt at opholde sig ude flere måneder om året.
Fællesskabet i haven
Gårdrummet omfavnes af et tag, der rejser sig fra landskabet og skaber overdækkede uderum med espalierer; nicher til et tilbagetrukket og svalt ophold i gården. Det centrale gårdrum er beklædt med træpartier – og udgør et smukt, taktilt, imødekommende og varmt ankomst- og opholdsrum for alle boligerne.
Bolig og natur i et
Naturen har som bekendt en gavnlig effekt på trivslen. Derfor er samtlige boliger og fælles opholdsstuer orienteret mod vandet, hvor et stort vinduesafsnit fører den smukke havudsigt over Limfjorden.
Vindueskarmene er lavet så brede, at man kan sætte sig her og nyde udsigten.
Går du langs Limfjorden bliver du mødt af en facade i mørke toner, der refererer til de klassiske kystnære sortmalede træsommerhuse, der findes i store dele af det danske kystlandskab. Referencer, der spiller på det hjemlige, det lystfulde og det rekreative. Et positivt signal, der er med til at nedtone det institutionelle omkring boligerne.