Trygfondens Familiehus
TrygFondens Familiehus ligger nær Aarhus Universitetshospital i Skejby og danner en tryg ramme for familier med langtidsindlagte børn.
Visionen med vores forslag er at skabe et smukt og fredfyldt hus, hvor æstetik og helende arkitektur mødes; en oase for kriseramte familier, der befinder sig i en yderst sårbar situation i livet.
beliggenhed:
Skejbybygherre:
Region Midtjyllandareal:
847 m2år:
2016 (konkurrenceforslag)samarbejdspartnere:
Poul Pedersen, WE Architecture, DRIAS, BOGL & konsulent Hjerne og Sundhedrolle:
ArkitektHelende arkitektur
I familiehuset er der både plads til det fælles og private. De private boliger fremstår som små boenheder med egen indgang og terrasse, der lukker sig om sig selv som en ”hule”, hvor der er plads til at trække sig tilbage og være sig selv eller sammen med ens nærmeste. Husets opdeling i den mindre skala skaber en letgenkendelig association til hjemmets fire trygge vægge.
Atmosfære
Som et led i den sundhedsfremmende tænkning spiller sanserne en stor rolle. Arkitekturen kan gennem materialitet og atmosfære påvirke sanserne positivt og derved virke helende. Alle farver og overflader er afstemt, så de fremstår stoflige og i et varmt toneleje
Den rolige atmosfære går igen i udearealerne, der er skærmet fra trafiklarm udefra og samtidig spreder ro og lys helt ind i de indendørs fællesarealer. Naturen og dagslyset er ligeledes en vigtig del af den helende arkitektur, der taler til sanserne og dermed påvirker beboernes følelse af velvære.
I udviklingen af projektet har vi taget udgangspunkt i de enkelte familiers behov for at få en pause fra hverdagen. Det har vi gjort ud fra tre begreber, som har været gennemgående i hele projektet: hjemlighed, fællesskab og privathed.
Fællesområder
Fællesskabet med mennesker, der forstår den krise man gennemgår, er vigtig. Derfor er fællesområderne et vigtigt element i udformningen af bygningen, der er med til at understøtte den atmosfære, der bliver skabt i mødet og samspillet mellem de frivillige, medarbejderne og familierne.
Boenhederne er disponeret som en lille landsby, der omkranser et indre grønt gårdrum, som giver følelsen af at være tæt på naturen og hinanden.
De uformelle opholdsarealer kan bruges af en eller flere familier på en gang, mens de mindre opholdsnicher giver mulighed for uforstyrrede samtaler til mere uformelle samtaler mellem to mødre.