01_hero_The-Kitchen_23-001.jpg

the kitchen 2.0

Som en del af transformationen af Aarhus Kommunehospital til et bynært campusområde med navnet Universitetsbyen, skal det oprindelige kedelhus og vaskeri forvandles til et spirende innovationsmiljø, der inviterer til fællesskab og kreativitet. 


info

beliggenhed:

Aarhus

bygherre:

FEAS Erhverv

areal:

3.456 m2

år:

2023 / Konkurrenceforslag

samarbejdspartnere:

Færch & Co., Tækker Rådgivende Ingeniører A/S

rolle:

Totalrådgiver, Arkitekt

”Vores vision er at tilføre nye lag til det eksisterende med respekt for bygningernes iboende historier. Bygningerne har en historie, som ikke er slut endnu, men som skal indtages, formes og udvikles i nye fleksible rammer”, udtaler Niels Bondrup Jensen, kreativ leder og ass. partner hos skala architecture. 

02_close-up_The-Kitchen_23-001.jpg

The Kitchen 2.0 er en transformation af tre bygningstypologier: Vaskeriet, Hængslet og Kedelrummet.  

04_vaskeriet_The-Kitchen_23-001.jpg

Vaskeriet

Det gamle vaskeri er bygget til den hårde drift med robuste materialer og overflader, herunder gamle gule hasle klinker, terrazzogulve, hvide og mintgrønne fliser og en smuk, gammel betonkonstruktion. Vi ønsker at bibeholde rummets homogene overflader og stramme, velkomponerede facader ved at synliggøre kontrasten mellem det gamle arrede, rustikke og det nye mere forfinerede.  Nye installationer, akustikpaneler og belysning placeres udenpå eksisterende overflader, så de fremgår som add-ons og del af rumdesignet. Mellem kontorerne opsættes gipsvægge, mens spinkle glasvægge skaber transparens og understreger rummets skala. 

04_hængsleti_The-Kitchen_23-001.jpg

Hængslet

Hængslet indeholdt tidligere kantine og personalefunktioner og stod før transformationen som mere arketypisk end Vaskeriet og Kedelrummet. Hvor stueplan fremstår intimt og farvemættet beholdes det hvide, rene udtryk fra omklædningsrummet på 1. sal. Loftet males i en rød tone sammen med trappen, der opleves som et rumskabende møbel i caféen. Niveauspringet bliver et samlende element, der flyder gennem rummet og styrker relationen mellem ude og inde. Sammenhængen mellem ankomstpladsen og caféen i stueplan bliver yderligere styrket med en ny hovedindgang. 

04_kedelhuset_The-Kitchen_23-001.jpg

Kedelrummet

For at bevare bygningernes industrielle historie har vi valgt nye materialer, som taler ind i rummets rå, ”upolerede” udtryk; stål, træ og beton, der bliver smukkere ved brug samt kræver et minimum af vedligeholdelse. Den store siddetrappe i beton, som forbinder stueplan til kælder, er bearbejdet, så den fremstår som omdrejningspunkt fremfor et adskillende element. I Kedelrummet belægges gulv med lys poleret beton, hvor kedlerne tidligere har stået, for at bevare spor og historie om rummets tidligere anvendelse. Væggene, der brydes af søjler og horisontale vinduesbånd, bibeholdes i dets rå og upolerede form. Stålkonstruktionen bevares, da det vil tilføre en grad af pragmatisme til rummet og sikre, at udtrykket ikke bliver for sakralt, som ikke harmonerer med rummets historie.  

05_fællesrum_The-Kitchen_23-001.jpg
Med transformationsprojektet er vores mål, at de nye funktioner indgår i et stærkt samspil med de eksisterende bygningers industrielle arkitektur, rum, detaljer og overflader, så bygningernes identitet og historie bevares. 
 
Skala har skabt et rummeligt, råt og robust miljø for brugerne med multifunktionelle og tværfaglige understøttende rammer med plads til både entreprenørskab, konferencer, undervisning og sociale event.