Vestbyens Beboerhus
N.C. Nielsens Fabrik fra 1900 er ombygget til et nyt fællesskabende kultur- og beboerhus. Huset er en central del af byfornyelsesprojektet for vestbyen i Horsens, der fokuserer på at transformere bevaringsværdige kultur- og lokalhistoriske bygninger og skabe rammer for et aktivt kulturliv og fællesskab i byen.
beliggenhed:
Vestergade 7B, 8700 Horsensbygherre:
Horsens Kommuneareal:
1.200 m2år:
2003 - 2006samarbejdspartnere:
Vandkunsten, Oluf Jørgensenrolle:
ArkitektrådgiverTransformation af fabriksbygning til kulturhus
Bygningen, der i dag rummer et kulturhus, var oprindeligt en gammel fabrik. Horsens Kommune ønskede at udnytte og fastholde bygningens rå karakter fra mange års forskelligartet brug, og det er grundidéen i vores løsning for transformationopgaven.
Der ligger en væsentlig værdi i at fastholde grundfortællingen i den gamle fabriksbygning, som er et pejlemærke og en kulturarv for bydelen. Med udgangspunkt i bygningens historie skaber vi en ny fortælling, hvor multikulturhuset danner rammen om nye oplevelser og fællesskaber. Projektet er støttet af Realdania og LOA-fonden.
Fællesskabende flerbrugerhus
Kulturhuset rummer blandt andet kreative værksteder, teater, beboerhus for lokalområdet, café, køkken, scene og klublokaler. I kulturhusets musiklokaler kan lokale musikere benytte lydstudiet. Samlet set udgør huset et lokalt knudepunkt for Vestbyens kultur- og fællesskabssøgende sjæle.
Lokalt input fra brugere
Gennem hele processen har vi været i tæt dialog med Horsens Kommune, de involverede brugergrupper og øvrige interessenter. Det har resulteret i et kulturhus, der lever op til borgernes såvel som Horsens Kommunes ønsker, hvor funktion, bæredygtighed, økonomi og ejerskab går hånd i hånd.
Bæredygtighed
Bæredygtighed har også været et væsentligt fokusområde og vi har vægtet miljømæssig og energimæssig bæredygtighed såvel som social og økonomisk bæredyg- tighed.